Kees Blogt


Op koers

Op koers

Kracht en energie

Wow wat voelde dat lekker zeg; een opdracht afwijzen. Een week lang had ik zitten twijfelen over een mogelijke opdracht die ik niet zag zitten. Moest ik gaan voor het geld én vervolgens voortdurend het gevoel hebben op eieren te moeten lopen óf besluiten om vanaf nu alleen maar werk te gaan doen, waar ik echt blij en gelukkig van zou worden. Ik besloot het laatste te doen. Die beslissing was magisch. Het was alsof iemand met een grote injectienaald een enorme dosis kracht en positieve energie in mijn lichaam had gespoten. Alles in mijn lichaam begon te bruisen en te tintelen. Het voelde zo goed, om de potentiële opdrachtgever te bedanken voor zijn interesse, om het vervolgens aan te geven dat ik geen belangstelling had voor deze opdracht.

Kabbelend riviertje

Een jaar geleden zou ik elke opdracht, die op mijn pad terecht kwam, meteen aannemen. Ook opdrachten die ik niet helemaal zag zitten. Dan paste ik me maar een beetje aan. Er moest immers geld op de plank komen. Ook al wist ik, dat ik in de jaren daarvoor, niet gelukkig was met wat ik deed. Ik werkte in loondienst en had een comfortabel leventje, iedere maand werd mijn salaris op mijn bankrekening overgemaakt. Vergelijk het met een boottochtje op een kabbelend riviertje, geen mooie uitzichten, geen echte uitdagingen. Een boottochtje waarbij vooral anderen de koers bepaalden en ik alles maar best vond. Als ondernemer wilde ik toch niet weer in zo’n soort boot stappen?

Koersloos

Het duurde alleen een tijd voordat ik de juiste boot en koers had gevonden. De eerste paar jaar als ondernemer had ik geen enkel idee op wat voor boot ik aan het varen was en waar naar toe. Ik nam wel zelfstandig beslissingen, maar wanneer het noodweer was, ging ik snel overstag of haalde bakzeil. Ik kwam mijn veilige thuishaven nauwelijks uit. Kortom ik had wel een boot, maar ik had geen kompas en geen kaart met bestemmingen.

Innerlijk kompas

Dat was het moment waarop ik mijn persoonlijke kernwaarden er bij haalde. Je kernwaarden zijn je belangrijkste drijfveren voor een gelukkig en succesvol leven. Feitelijk vormen je kernwaarden jouw innerlijk kompas. Ik kan het iedereen aanraden, om eens goed stil te staan bij je persoonlijke kernwaarden. Wat vind jij nu echt belangrijk in je leven? Waar draait het bij jou om?

Ik evalueer mijn kernwaarden ieder jaar weer. Vind ik ze allemaal nog wel belangrijk of is er wat veranderd? Op dit moment heb ik 5 kernwaarden; Vreugde, Samen, Optimisme, Vrijheid en Schoonheid. Misschien herken je jezelf wel in één of meer van deze kernwaarden. Dat is heel goed mogelijk. Tegelijkertijd is het ook goed mogelijk dat jij een andere betekenis hecht aan een bepaalde kernwaarde, dan ik.
Het is daarom handig om voor jezelf goed te formuleren wat zo’n kernwaarde voor jou betekent. In mijn geval betekent vrijheid bijvoorbeeld dat ik dingen graag doe op de manier zoals ik dat zelf wil. Daarnaast bepaal ik zelf graag wanneer ik iets doe en met wie.

Jouw kernwaarden, mijn kernwaarden

Ik neem je nu graag weer terug naar het begin van mijn verhaal. De opdracht die ik, na een week twijfelen, had afgewezen. Wat was nu de echte reden, dat ik deze opdracht of opdrachtgever niet zag zitten? Het waren mijn kernwaarden die botsten met de kernwaarden van de opdrachtgever. Tijdens een telefonisch voorgesprek kwamen mijn blogs ter sprake. Al gauw bleek dat de man niet zo gecharmeerd was van mijn blogs. ‘Ja die blogs over de liefde en zo, dat wil ik liever niet. Ik ben op zoek naar professionele mensen.’

Au, dat deed pijn. Natuurlijk zou ik wanneer ik voor hem werkzaamheden ging uitvoeren, geen blogs over de liefde schrijven. Vroeger zou ik gezegd hebben, ‘Oh dat is prima hoor. Wilt u ook dat ik de oude blogs van mijn website afhaal?’ Maar nu wist ik het ineens, mijn blogs gaan zo over wie ik ben en wat ik wil. Daar komt niemand aan. Ik vind schrijven geweldig en ik vind het heerlijk om persoonlijke verhalen te kunnen delen. De goede man had ongetwijfeld hele goede redenen, om iets over mijn blogs te zeggen. Vanuit zijn kernwaarden welteverstaan. Alleen zijn kernwaarden zijn duidelijk anders dan de mijne. We zouden nooit gelukkig worden van een samenwerking met elkaar.

Besluit wat je WEL wilt in plaats van wat je NIET wilt

Mijn kompas had ik dus gevonden, nu de koers nog: de landkaart (of beter nog: zeekaart) met bestemmingen. Ineens begreep ik, waarom het zo lang duurde voordat ik mijn koers had gevonden. Ik was te lang bezig geweest met te formuleren wat ik NIET wilde in plaats van wat ik WEL wilde. Dat is nogal een omslachtige methode. Stel je eens voor dat je op een landkaart eerst alle plekken moet aankruisen waar je niet naar toe wilt. Dan ben je wel een tijdje bezig. In plaats daarvan kan je veel beter bepalen waar je wel naar toe wilt. Dat hoeft nog helemaal niet super precies, maar het geeft wel veel meer duidelijkheid en richting.

Bovendien is de kans dan veel groter dat je mensen aantrekt die ook dezelfde koers hebben. Een missie of een droom die op de jouwe lijkt. En wat mij betreft is het veel leuker om samen iets op te bouwen, samen te reizen of samen plannen te maken dan alles alleen te doen. Naarmate ik meer begon te vertellen over wat ik wel wilde, kwam ik steeds meer mensen tegen met wie ik nu samenwerk en waar ik energie van krijg.

Op koers

Na een paar jaar wat gedobberd te hebben, ben ik nu klaar voor de grote reis. Gewapend met mijn kernwaarden en een kaart met bestemmingen, gooi ik de trossen los en hijs de zeilen. En mocht er even geen wind zijn, dan heb ik gelukkig een buitenboordmotor. Ik laat me door niets en niemand meer gek maken. Ik ben op koers. Op koers naar een nog gelukkiger en succesvoller leven.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *