Kees Blogt


Leer van je helden

Leer van je helden

Ineens is hij er niet meer; een van mijn muzikale helden. David Bowie, de man die mijn pubertijd kleur heeft gegeven. Totaal onverwacht overleden. Meteen zoek ik een van zijn beste en bekendste nummers op Spotify en zet het volume lekker hard. ‘We can be Heroes, just for one day. We can be us, just for one day

Leer van je helden

Helden, iedereen heeft er wel een paar. David Bowie was zeker in het verleden een held voor mij. Als puber droomde ik ervan om, al was het maar een klein beetje, op hem te lijken. Stoer, charmant, kunstzinnig en telkens weer verrassend. Alleen die clip van China Girl al …..  Ja David Bowie was iemand die ik echt bewonderde om wat hij deed en wie hij was. Gek trouwens om dit nu in de verleden tijd te moeten schijven.

Naast David Bowie heb ik nog een aantal mensen op mijn heldenlijstje staan; Nelson Mandela, Barack Obama, Femke Halsema, Pablo Picasso en Don Draper (personage uit Mad Men). Allemaal mensen die ik bewonder om wat ze doen of gedaan hebben. Het mooie van helden is dat je ze niet alleen louter kunt bewonderen, maar dat je hen ook kan gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling en groei. Ik vertel je graag hoe je dat kan doen.

Maak een lijst van vaardigheden en talenten

Vaak bewonder je iemand om een bepaald talent of vaardigheid. Misschien is dat wel iets waar jezelf beter in zou willen zijn. Ik bewonder(de) David Bowie bijvoorbeeld om het feit dat hij telkens met iets totaal nieuws kwam. En nog belangrijker hij trok zich daarbij niets aan van wat de omgeving daarvan vond. Hij deed wat hij leuk vond. Wow wat heerlijk, alleen maar doen wat je leuk vindt, zonder de goedkeuring van anderen.

Voor Picasso gold eigenlijk precies hetzelfde. In hoeveel verschillende stijlen heeft hij wel niet geschilderd. Telkens verraste hij vriend en vijand met een nieuwe schilderstijl. Hij deed echt alleen wat hem gelukkig maakte of waarvan hij vond dat nodig was.

Nelson Mandela, Barack Obama en Femke Halsema bewonder ik weer om andere vaardigheden. Allereerst op hun rotsvaste geloof in een betere wereld, in hun hoop én hun ambitie om echt een verschil te maken. Daarnaast bewonder ik hen op hun hun manier van spreken en presenteren. Niets voor niets worden er nu trainingen gegeven met de naam, ‘spreken als Obama’.

Herken de rode lijn

Wanneer je alle kwaliteiten en talenten van je helden bij elkaar zet, is de kans groot dat je een rode lijn ziet in die kwaliteiten en talenten. In mijn geval zijn de belangrijkste eigenschappen van mijn helden, ‘het geloven in je dromen’ en ‘doen wat je hart je ingeeft’. Voor mij zijn deze eigenschappen heel herkenbaar. Een van mijn kernwaarden is namelijk optimisme. Ik geloof in de goedheid van anderen en het glas is voor mij altijd halfvol.

Tegelijkertijd herken ik ook mijn verlangen in de eigenschappen van mijn helden. Ik heb vaak erkenning of waardering nodig van anderen voor datgene wat ik doe. Hoe fijn zou het zijn, dat het me niets meer kan schelen wat anderen vinden wat ik doe, zolang ik er zelf maar blij en gelukkig mee ben. Daarnaast zou ik ook minder willen twijfelen én gewoon doen (wat mijn hart ingeeft). Dat heeft natuurlijk weer te maken met die goedkeuring van buitenaf.

Om iets van je helden te leren, is het handig om er achter te komen wat de belangrijkste overeenkomstige eigenschappen van jouw helden zijn. En vervolgens of je jouw kernwaarden of verlangens daarin herkent. ‘Leuk’, zal je misschien denken, ‘maar wat heb ik aan die wijsheid. Mijn situatie is totaal niet te vergelijken met die van mijn helden?’ Goeie vraag, ook daar kunnen je helden je bij helpen.

Aan tafel met mijn helden

Elke situatie is natuurlijk verschillend en we hoeven geen artiest, wereldleider of wat dan ook te zijn, om toch iets te kunnen leren van onze helden. Stel je eens voor dat je de kans krijgt om een van je helden te zien en te spreken, wat zou je dan aan hem of haar vragen? Of je zou jezelf kunnen afvragen, wat zou jouw held in jouw situatie doen om een probleem op te lossen of een volgende stap te zetten?

Zelf heb ik erg veel baat om dit in de vorm van een meditatie te doen. Ik stel me dan voor dat ik gezellig met mijn helden aan een tafel zit. Het idee alleen al, maakt me erg gelukkig. David Bowie die gezellig zit te kletsen met Femke Halsema, terwijl Picasso nog een keer met de koffiepot rondgaat. En mijn helden kijken er totaal niet van op, dat ik ook bij hen aan tafel zit. Sterker nog, ze zijn er speciaal voor mij. ‘Wat is je vraag Kees?, Waar wilde je het met ons over hebben?’  Wellicht zal je in eerste instantie denken, wat een onzin dit is. Maar probeer het eens. Zeker wanneer je echt even zo’n tien minuten, een kwartier de tijd neemt voor zo’n gesprek met je helden. Je zal versteld staan van de inzichten die ze je geven.

Wees zelf een held

Ik hoop dat je er wat aan hebt. Dan zet ik nog even mijn favoriete nummer van Bowie op en bedenk: Ook ik ben een held. En niet voor een dag, maar voor altijd.

 
 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Twitter