Kees Blogt


verlangen en weer loslaten

Verlangen en weer loslaten

Eindelijk ging een langgekoesterde droom van me in vervulling. Een reis naar de Marokkaanse Sahara voor een zogenoemde nature quest. Weg uit de drukte. Tijd voor rust en bezinning. Geen telefoon, geen horloge, geen boek. Niets bij je wat je maar op een of andere manier afleidt. Helemaal niets! Zelfs geen eten, want ook eten zorgt voor afleiding in je hoofd. Slechts een aantal liters water, wat extra kleding en mezelf 40 uur solo in de woestijn. Man o man wat had ik er zin in.

Ruimte en rust in je hoofd

Een aantal jaren geleden had ik al eens zo’n solo gedaan. Ik vond het heerlijk. Hoe vaak neem je nu de tijd om echt stil te staan bij vragen zoals; wat is mijn doel in het leven, wat betekent geluk voor mij. Tijdens die vorige quest voelde ik een enorme rust over me heen komen. Mijn hoofd was heerlijk leeg, geen ontelbare gedachtes die om aandacht vroegen. Door die rust kwam er ook meer ruimte voor vertrouwen. Vertrouwen om mijn dromen verder te ontplooien. Wat die dromen precies waren en welke stappen daarbij hoorden, werd niet helemaal duidelijk.

Om die reden, wilde ik graag nog een keer zo’n quest doen. Er waren nog wat open eindjes. Daarnaast drongen zich steeds vaker een aantal nieuwe vragen bij me op, waar ik een antwoord op wilde hebben. Hoe breng ik mijn hoofd en hart meer in balans? Hoe kan én durf ik meer te voelen? Ik wist dat een quest mij daarbij ging helpen.

Laagjes afpellen

Dat onderzoeken tijdens zo’n quest paste bovendien goed bij mijn thema voor dit jaar. Ieder jaar kies ik een thema, waar dat jaar voor mij over gaat. Dit jaar is mijn thema PIT. Zoals de pit van een vrucht; de kern. Ik wilde tot mijn eigen kern komen.

De afgelopen jaren had ik ontdekt dat ik heel wat schillen bij me draag, die mijn werkelijke IK omhullen. Schillen die ik in de loop der tijd heb aangemaakt om mezelf te beschermen én om te overleven. Ze zaten wel lekker en comfortabel, maar vormden ook een harnas. Mijn ware ik werd steeds minder zichtbaar. Sterker nog, dat harnas voelde zo vertrouwd dat ik, niet meer wist wie ik werkelijk was en wat ik wilde. Tot het moment dat er barstjes ontstonden in dat harnas en ik weer ontdekte welke lagen daaronder lagen. Toen was er geen weg meer terug. Het pellen was begonnen, op zoek naar de pit.

Leven met meer pit

Pit staat daarnaast ook nog voor iets anders. Ik wilde leven met meer pit. Leven in de brouwerij. Meer actie, meer lef en meer pit. Ik liet me altijd erg leiden door mijn hoofd, door mijn ratio. En dan ook nog door dat vervelende stemmetje, mijn ego. Daarentegen volgde ik nauwelijks mijn gevoel en intuïtie. Dat klopte niet. Vandaar de vraag die steeds vaker naar bovenkwam; hoe breng ik mijn hoofd en hart meer in balans en handel daar ook naar.

Eenmaal in Marokko besloot ik, dat ik mijn quest anders ging doen, dan de vorige keer. Ik besloot er volledig open in te gaan. Geen verwachtingen, maar me laten verrassen wat er zou gebeuren. En daar vervolgens niets van vinden, maar ZIJN en VOELEN. Nu een paar weken later, ben ik mezelf zo dankbaar dat ik dit besluit heb genomen. Het ene na het ander inzicht volgde elkaar op. Geluk kreeg hierdoor ineens voor mij zo’n compleet nieuwe dimensie, dat ik mijn inzichten graag met je deel. Ik wens jou namelijk hetzelfde geluk wat ik nu ervaar.

1. Verlang en laat los

Een belangrijke sleutel tot geluk is het hebben van een verlangen. Hoe groter je verlangen, hoe groter de kans op geluk en succes. Voor mij was dit jarenlang een leitmotif in mijn doen en laten. Ik deed van alles om succesvol te zijn/worden als ondernemer, als liefdespartner, als collega, ….. Maar het lukte niet altijd zoals ik wilde. Dat ‘niet lukken’ frustreerde’ mij enorm en stond mijn geluk regelmatig in de weg. Verwachtingen komen namelijk niet altijd uit. Wanneer mijn verwachtingen niet uitkwamen was ik teleurgesteld. En toen viel het kwartje….

Ineens realiseerde ik me, dat ik mijn geluk niet had gebaseerd op mijn verlangen, maar meer op de verwachtingen die ik daarbij had. Door mijn verwachtingen los te laten, ontstond er ineens meer rust en vrijheid. In plaats van teleurgesteld, boos of verdrietig te zijn, liet ik me verrassen. Bovendien door mijn verwachtingen los te laten, ontstonden er veel meer opties. Er gebeurden dingen die ik van tevoren niet had kunnen bedenken.

2. Wees trouw aan je gevoel ongeacht het resultaat.

Door het loslaten van je verwachtingen, ontstaan er dus veel meer mogelijkheden, dan je van tevoren kan bedenken. Je weet dus niet wat je kan verwachten. Door dit inzicht werd ik me ook bewust, dat het daarom voor je geluk ervaring onbelangrijk zou moeten wat het resultaat is van je acties. Je hebt immers datgene gedaan wat jou het beste leek. Zuiver en puur. Door trouw te blijven aan jouw gevoel, zorg je ervoor dat een eventuele andere afloop jouw geluk niet in de weg staat.

3. Laat het oordeel vallen.

Dit laatste was voor mij zo’n eye-opener. Wat een fijn inzicht. Tot voor kort was ik enorm streng voor mezelf. Altijd had ik wel een oordeel over mezelf en over mijn doen en laten. Had ik maar beter zus of beter zo kunnen doen. En ook hier keek ik dan vooral naar de resultaten van mijn doen en laten. Alsof de resultaten bepaalden hoe blij en gelukkig ik met mezelf mocht zijn. Nu ben ik zoveel milder en liever voor mezelf geworden. Ik durf daarom nu veel meer mijn gevoel te volgen. Want mijn gevoel, mijn hart klopt.

De mooiste reis van je leven

De inzichten die ik tijdens mijn reis, alleen in de woestijn, maar ook daarna heb gekregen gun ik jou ook van harte. Daarvoor hoef je niet helemaal naar Marokko af te reizen. Dat kan ook hier in Nederland. Maar neem dan echt de tijd voor jezelf. Laat alles wat je afleidt achter je en focus je op je diepste verlangen. Voor mij was het de mooiste reis die ik gemaakt heb en wens jou ook zo’n mooie reis. Veel geluk!

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *