Kees Blogt


Droom met je ogen open blog

Droom met je ogen open

Soms heb je van die dagen, dat het lijkt alsof alles tegenzit. Alles loopt anders dan je gepland of gehoopt had. Je probeert je telkens te herpakken, maar net op het moment wanneer dat gelukt is, komt de volgende teleurstelling. De kans is groot dat de moed dan in je schoenen zinkt. Gelukkig heb ik een oplossing daarvoor gevonden. Een oplossing die veel beter werkt dan chocolade, wijn, energiedrankjes of wat dan ook. Een oplossing die je ontzettend veel energie en zelfvertrouwen geeft. Nu ben jij waarschijnlijk wel benieuwd naar de oplossing …. Gelukkig is die heel simpel: Droom me je ogen open.

In de stand-by modus

Hoe gelukkig ben je op dit moment? Geef je jouw leven een 8 of is er toch iets wat begint te knagen. Iets waar je niet helemaal blij mee bent? Waarschijnlijk heb je ook wel ideeën hoe je het dan anders zou willen. Heb je die ideeën weleens op papier gezet of aan anderen toevertrouwd?

Een paar jaar geleden durfde ik nog niet volop te dromen. Ik stopte mijn dromen snel weg. ‘Dat is voor later’, dacht ik, ‘eerst geld verdienen, zekerheid opbouwen en dat soort zaken regelen’. Elke keer wanneer ik mijn dromen negeerde, leek mijn interne waakvlam verder te doven. Het was alsof ik steeds meer in een stand-by modus kwam. Ik gaf mijn leven een zesje, hard werken en veel ploeteren.

Nu begrijp ik dat het logisch is, dat wanneer er dan iets niet liep zoals ik hoopte, de motor begon te haperen. Mijn accu was maar een klein beetje gevuld. Genoeg voor de stand-by modus, maar niet voor het grote avontuur. Maar was dat nu wat ik werkelijk wilde. Nee natuurlijk niet, dus ik ging op onderzoek uit.

Droom met je ogen open 2

Opnieuw gaan dromen

Het gekke van dromen en vooral daarop vertrouwen, is dat je het kunt verleren. Het goede nieuws is, dat je het ook weer kunt leren. Bij mij heeft het alleen een tijd geduurd. Ik neem je daarvoor graag zo’n tweeënhalf jaar terug in de tijd. Zoals ik hierboven beschreef, leek het erop dat mijn leven in een stand-by modus stond. Een kabbelend beekje waar niets gebeurde. Ik vond het hoog tijd worden voor meer pit, meer vuur, meer reuring.

Zo kwam ik in aanraking met het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol. Tijdens de eerste maanden van het programma maakte ik enorme stappen. Ik kwam erachter dat ik een heleboel belemmerende gedachtes had, die me vasthielden in een leven dat ik niet langer meer wilde leiden. Ook ontdekte ik, dat ik zelf kon bepalen wat ik wilde. Dus van slachtoffer naar regisseur. Maar halverwege het jaar …. Stopten de mooie inzichten en stappen.

Een missie formuleren waar je zielsgelukkig van werd. Liefst zo groot mogelijk. En vervolgens een plan bedenken om dichter bij je missie te komen. Ik kreeg het er Spaans benauwd van. Er zat wel ‘iets’ in mijn hoofd wat ik mijn missie noemde. Maar het waren niet de kooltjes die mijn inwendige vuur lieten oplaaien. Goh wat was dat dromen toch lastig.

Het jaar daarop deed ik opnieuw mee aan het programma. De eerste helft van het jaar was weer geweldig. Je raakt nooit uitgeleerd. Opnieuw had ik enorme eye-openers die met verder brachten. Ik werd me nog bewuster waarom ik dingen deed zoals ik ze deed. Maar leuk al die inzichten en kennis, het was vooral teugkijken naar het verleden. Ik wilde verder. Wederom had ik een droom ‘bedacht’, die me zoals je zult begrijpen verder weinig bracht.

Dromen met je ogen open

En nu … nu is het raak, driemaal is scheepsrecht zullen we maar zeggen. Eindelijk is het me gelukt om te dromen. Ik kan bijna over niets anders praten dan over mijn droom. En wanneer ik over mijn droom praat, dan krijg ik een enorme grote glimlach op mijn gezicht. Alsof ik stapelverliefd ben, maar dan met veel zelfvertrouwen. Waarom lukt het me nu ineens wel en de jaren daarvoor niet, vraag je je wellicht af.

De belangrijkste reden is, dat ik me nu volledig heb durven los te laten aan schijnbare zekerheden en patronen. Een collega coach vroeg mij ‘Wat zou je doen, wanneer je vanaf nu helemaal opnieuw zou mogen beginnen en wanneer alles mogelijk is?

En toen begon het …. Toen begon ik te dromen. Dromen met mijn ogen open. Hoewel ik misschien op een zeker moment mijn ogen even dicht deed. Ik had al die jaren veel te beperkt gedacht. Alsof de tuin van mijn dromen met een hoge schutting was afgesloten. Nu had ik plots vleugels gekregen, die me veel verder brachten. Ver voorbij de oude schutting.  Mijn glimlach werd groter en groter naarmate ik zag wat er mogelijk was.

Nu snapte en voelde ik vooral waarom het de jaren daarvoor niet gelukt was. De dromen die ik toen had, waren geen echte dromen, het waren bedenksels. Bedenksels vanuit mijn hoofd hoe ik mogelijk gelukkig kon worden. Maar geluk is iets wat je niet kunt bedenken. Geluk is vooral een kwestie van voelen. En dat voelen doe je niet alleen met je hoofd.

dromen doe je met je ogen open

Mijn droom

Ik ben nog lang niet uitgedroomd, laat staan dan ik al een vastomlijnde missie heb. Maar ik weet wel waar ik gelukkig van word. Ik word enorm blij om mensen met zichzelf en met anderen te verbinden. In iedereen huist een immens krachtige bron. Ik heb nu zelf ontdekt, hoe diep die bron vaak is weggestopt. Het schatgraven naar die bron, vind ik iets magisch. Dat schatgraven doe ik graag vanuit schoonheid.

Schoonheid kan voor mij heel veel betekenen. Schoonheid zit in alles; de manier waarop de zon door het venster schijnt, de geur van verse kruiden, het aantrekken van een net gestreken overhemd, het geluid van kwetterende vogeltjes of de stralende lach van iemand of een mooi schilderij.

Ik wil heel graag dat mensen zich weer bewust worden van die schoonheid. Schoonheid kan voor iedereen weer anders zijn. Maar juist door de bewustwording in plaats van achteloosheid en nonchalance ontstaan de mooiste dingen. Dat proces begeleid ik het liefst samen met anderen in een sfeervolle omgeving. Waar, hoe en met wie dat weet ik nog niet precies. Ik ben nog onderweg met dromen. Maar geloof me, het is heerlijk.

Wat zijn jouw dromen?

Ik neem je nu graag weer terug naar het begin van mijn verhaal. Ik begon mijn verhaal met situaties of gebeurtenissen die anders lopen dan je gewild had. De afgelopen maanden heb ik regelmatig van dat soort dingen meegemaakt. Een aantal afspraken binnen een week, die allemaal op het allerlaatste moment worden afgezegd, een nagenoeg zekere opdracht die toch niet doorgaat …. Tot voor kort zou ik daar behoorlijk van slag zijn.

Nu bekijk ik telkens zo’n gebeurtenis of ik er wat van kan leren, of ik het eventueel had kunnen voorkomen en of dat ik er invloed op had kunnen hebben. Verder sta ik er niet te lang meer bij stil. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus die aandacht besteed ik liever aan mijn dromen. Van mijn dromen krijg ik immers energie.

En hoe zit dat bij jou? Heb jij ook een droom waar je niet alleen ’s nachts maar ook overdag over denkt, praat en mee bezig bent. Of zit je nog vast en weet je niet hoe je dichterbij je droom kunt komen. Ik help je graag verder, want zoals ik je al schreef er weegt bijna niets op tegen een heerlijke droom.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *