Kees Blogt


Wat als je vandaag helemaal opnieuw mag beginnen?

Wat als je vandaag opnieuw mag beginnen?

Een week vol winnaars

Afgelopen week was het weer de week van de Nobelprijzen. Iedere dag werd er weer een naam van een winnaar genoemd. De 2 categorieën die mij het meeste aanspreken zijn die van de Vrede en van de Literatuur. Dit jaar maakte mijn hart een sprongetje toen ik hoorde dat Bob Dylan de Nobelprijs voor de literatuur had gewonnen. Een gedurfde keuze. En stiekem hoop ik dat volgend jaar Haruki Murakami de prijs verdient, mijn favoriete schrijver.

Maar heb je er weleens bij stil gestaan, dat het best vreemd is, dat deze prijzen vernoemd zijn naar de ontdekker van het dynamiet. Vooral de Nobelprijs voor de vrede is in die context wonderlijk. Natuurlijk was dynamiet enorm nuttig voor de aanleg van wegen en spoorlijnen bij het opblazen van bergen. Maar dynamiet werd natuurlijk ook veel gebruikt in verschillende oorlogen. Ik heb dat tot voor kort nooit zo goed begrepen.

Handelaar in de dood of wereldverbeteraar?

Onlangs hoorde ik de verklaring. Toen Alfred Nobel nog leefde overleed op een zeker moment zijn broer Ludwig. De redactie van een krant had echter een fout gemaakt en plaatste een necrologie van Alfred zelf op de voorpagina. Op zich al een raar idee, dat je jouw eigen overlijdensadvertentie in de krant leest. Ik moest meteen denken aan Herman van het liedje van Acda en de Munnik die ook zijn eigen overlijdensbericht leest. Maar wat Alfred Nobel nog het meest verontrustte was de kop die erboven stond. ‘Handelaar in de dood’. Vervolgens beschreef de krant hem als de man die het mogelijk had gemaakt om heel veel mensen te doden sneller dan ooit tevoren.

Een tweede kans

Alfred Nobel schrok zich een ongeluk, zo wilde hij niet herinnerd worden. Dankzij een enorme blunder van de krantenredactie, kreeg hij een tweede kans om op een andere manier herinnerd te worden. Hij wilde echt een positieve bijdrage aan de wereld te kunnen leveren. Om die reden veranderde hij zijn testament. Hij besloot dat zijn nalatenschap gebruikt moest gaan worden voor een betere wereld. Op die manier zijn de Nobelprijzen ontstaan.

Maar hoe zit dat bij jou? Wat zouden mensen over je schrijven of vertellen wanneer je er niet meer bent. En wat zou je willen dat mensen over je zeggen. Natuurlijk wens ik je nog een heel lang leven toe, maar het is wellicht een goed idee om hier eens over na te denken.

James Dean vatte dat mooi samen in zijn inmiddels beroemde quote: ‘Dream as if you live forever live as if you die today.‘

Wat als je vandaag opnieuw mag beginnen?

Droom jij je leven of leef jij je dromen? Jij bent de enige die bepaalt hoe jouw leven eruit kan zien. Dus ook hoe het leven van jouw dromen eruitziet. Wellicht ben je niet helemaal tevreden over het leven dat je nu leidt. Vandaag is dan een dag om daar verandering in te brengen.

Beschouw jouw leven eens als een groot boek met een heleboel verhalen. Jij bent zowel de schrijver als de hoofdrolspeler van dat boek. Dus jij bepaalt welke verhalen er in dat boek voorkomen. Kies je ervoor om een (bij)rol te spelen in een verhaal van iemand anders of neem je het heft in eigen handen. Jouw boek bevat ook een aantal blanco pagina’s. Op die pagina’s kan je helemaal opnieuw beginnen met een nieuw verhaal.

Hoe ziet jouw verhaal eruit?

Stel dat jij vandaag kan beginnen met zo’n blanco pagina, wat zou je dan precies hetzelfde doen zoals je daarvoor ook al deed en wat zou je anders doen? Wat heb je nodig om datgene te gaan doen, wat je werkelijk wilt? Hoe ziet jouw verhaal eruit, waar je werkelijk gelukkig van wordt? En hoe moet dat verhaal eruitzien, om trots te zijn wanneer anderen dat verhaal lezen?

Het is goed mogelijk dat je nu een soort writer’s block hebt. In de verte zie je wel contouren van je wilt, maar hoe dat er precies uit zien en hoe je daar komt, dat weet je niet. Misschien zit je nog vast in een oud verhaal. Ik help je graag om aan die blanco pagina te beginnen. Samen ronden we de oude verhalen af en effenen de weg voor nieuwe avonturen. Avonturen waar je van droomt en waar je trots op zult zijn.

Heb je zin in zo’n nieuw avontuur? Laten we dan een keer afspreken!

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Twitter