Kees Blogt


Mijn droom voor Nederland

Mijn advies voor de nieuwe premier, hoop en optimisme in plaats van boosheid en angst.

Ik zweef niet

Over een paar dagen zijn er verkiezingen. Ik voel me bijna een minderheid, omdat ik niet zweef. Eigenlijk heb ik dat ook nooit gedaan. Voor mij is er een partij die echt anders naar Nederland, of beter naar de wereld kijkt dan alle andere partijen. Na het lezen van deze blog, zal je waarschijnlijk wel een vermoeden hebben welke partij dat is. Maar …. deze blog is helemaal geen stemadvies, ik wil het ergens anders over hebben.

Iedereen lijkt boos

Wat mij tijdens deze verkiezingen namelijk opvalt is een enorme boosheid. Iedereen is boos. Vooral boos op de ander. Boosheid, verontwaardiging en angst lijken de belangrijkste ingrediënten te zijn van deze verkiezingen. Die boosheid zie ik overal. Bij de lijstrekkers, die zijn bezig zijn met het benadrukken wat de anderen fout hebben gedaan en daar enorm verontwaardigd over zijn. Natuurlijk is dat voor een groot deel verkiezingsretoriek. Maar er is weinig optimisme, hoop en vrolijkheid.

Die boosheid zie ik niet alleen bij lijstrekkers. Ik zie het ook bij mensen op straat, op televisie. Iedereen lijkt te kort te komen en verheft zijn stem. In sommige gevallen begrijp ik die boosheid ook wel. Je zou maar oud en/of hulpbehoevend zijn en steeds minder zorg krijgen. Of in Groningen wonen en je niet meer veilig voelen in je huis. Maar uiteindelijk kom je niet verder met alleen boos te zijn. Boosheid biedt je geen toekomst.

Nederland lijstjes kampioen

Wat ik heel erg mis, is hoop en optimisme. We wonen in een geweldig land. We staan op plek 7 van de lijst van de gelukkigste landen ter wereld. We zijn weliswaar een paar plekjes gezakt, maar we staan nog steeds in de top 10. Ook staan we in de top 20 van de rijkste landen ter wereld, de landen met het beste onderwijs en de beste gezondheidszorg. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat is er toch mis? Waarom zijn we zo boos en onverdraagzaam?

Mijn advies voor de nieuwe premier

En toen begon ik te dromen. Wat zou ik zelf kunnen doen om dat te veranderen? Wat zou ik kunnen doen om die boosheid om te draaien in optimisme, positiviteit en verdraagzaamheid. Natuurlijk eerst zelf het goede voorbeeld geven. Maar stel dat ik de toekomstige premier advies mocht geven, wat zou ik dan doen? Ik begon meteen te glimlachen. Ik heb namelijk wel wat ideetjes. Ideetjes waar iedereen, een stuk gelukkiger van wordt. Je bent vast benieuwd welke.

Ministerpost 1: Minister van (Naasten)liefde

Allereerst zou ik de nieuwe premier adviseren om een aantal nieuwe ministerposten te creëren. Een daarvan is Minister van Verdraagzaamheid. Of misschien nog wel een mooiere naam … Minister van (Naasten)Liefde. Wat zou het toch fijn zijn, wanneer we weer meer aandacht voor elkaar hebben. Heb de ander lief zoals je jezelf liefhebt. Probeer niet meteen een oordeel te hebben over die ander, maar ga met hem of haar in gesprek.

Naar mijn idee zien we te vaak alleen maar moeilijkheden in het feit dat we niet allemaal hetzelfde zijn en niet allemaal hetzelfde denken. Stel je toch eens voor dat iedereen hetzelfde zou zijn en zou denken, wat zou dat saai zijn. Ik denk dat we een stuk gelukkiger zijn, wanneer we ons meer verplaatsen in de ander. Wanneer we niet óver de ander praten, maar mét de ander. En dan niet meteen met een oordeel of mening. Sta open voor de verschillen en wees nieuwsgierig.

Die naastenliefde kan op allerlei schalen plaatsvinden. Dus bijvoorbeeld dat je wat vaker langs gaat bij die oudere vrouw bij jou in de straat voor een praatje. Maar ook dat we met z’n allen naar duurzame oplossingen zoeken om wereldwijde conflicten en oorlogen te beëindigen. Hoe tof zou het zijn, dat deze nieuwe minister zich gaat bezighouden met de (naasten)liefde en met mooie plannen komt hoe wij de wereld leuker, verdraagzamer en liefdevoller kunnen maken. Misschien ben ik naïef en een dromer, maar liever dat, dan boos en een pessimist.

Mijn droom voor Nederland. Meer naastenliefde

Ministerpost 2: Minister van Hoop en Optimisme

Over dat dromen gesproken, een tweede ministerpost die ik in mijn gedachten heb is de Minister van Toekomst. Je zou hem of haar ook Minister van Hoop en Optimisme kunnen noemen. Politici zijn naar mijn idee nu veel te veel bezig met brandjes blussen en korte termijnplannen. Maar wat is de missie en visie van de partijen voor de langere termijn?
Over wat voor soort land (of wereld) dromen zij, dat zij willen achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen? Ik heb geen idee! Ook hoor de politici, maar ook mensen om mij heen hier weinig over praten. Zo’n lange termijnvisie geeft volgens mij veel meer hoop en optimisme, dan al die ad hoc maatregelen.

Ik vind daarom dat niet alleen politici zich met deze vraag bezig moeten bezighouden. Het raakt ons namelijk allemaal. Een ministerie dat ons daarbij helpt, zou wel heel prettig zijn.
Wat mij betreft zou zo’n ministerie daarom het kloppende hart van onze samenleving vormen. Een plek waar ruimte is voor iedereen met goede ideeën. Een plek, waar je met anderen volledig ‘out-of-the-box’ kan aan, met als doel een mooiere, leefbaardere en betere wereld.

Inderdaad een betere WERELD. Dus laten we niet alleen binnen onze landsgrenzen kijken, maar ook daarbuiten. Door over die grenzen te kijken en ver de toekomst in, pas dan kunnen we werkelijk vrij denken. Pas dan ontstaan de mooiste plannen. Plannen vol hoop en optimisme.

Wat kan je nu doen?

Het is heerlijk om af en toe zo weg te dromen. Terug naar de wereld van nu. Wat kan je nu al doen, om die wereld van morgen (of van 2050) dichterbij te brengen? Misschien hebben we die Ministers of Ministeries wel helemaal niet nodig. We zijn namelijk zelf al zo krachtig en kunnen zoveel.

Mijn droom voor Nederland

Geef liefde en zoek oplossingen

Dus begin vandaag nog met liefde. Bedank de mensen om je heen die je liefhebt. Laat hen weten, dat je blij bent dat ze er zijn. Maar maak ook eens een praatje met mensen die je normaal niet spreekt. Ze hebben je ongetwijfeld een mooi verhaal te vertellen, wanneer je onbevooroordeeld naar hen luistert. Veel plezier alvast!

En mocht je morgen of komende week je ergens over irriteren of ergeren, bedenk dan eens wat je zelf kunt veranderen. Boos worden zorgt alleen voor negativiteit. Dus bedenk een plan hoe je de situatie kunt veranderen. Vaak is het veel gemakkelijker dan je denkt.

En tot slot …. geen stemadvies, maar toch iets wat er op lijkt. Op 15 maart is het jouw kans om iets te veranderen in Nederland. Grijp die kans en ga stemmen!

 

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *