Kees Blogt


Werken met een grote glimlach. Doe jij waar je hart sneller van gaat kloppen?

Werken met een grote glimlach. Doe jij datgene waar je hart sneller van gaat kloppen?

Voor de klas staan, best spannend

Sinds januari werk ik twee dagen per week aan de Hogeschool Rotterdam. Ik geef les in (Online) Marketing aan toekomstige ondernemers. Aangezien ik nauwelijks ervaring had met lesgeven, zeker aan personen van deze leeftijd, vond ik dat de eerste weken best spannend. Gaandeweg kreeg ik er meer feeling voor en werd de glimlach op mijn mond steeds groter, wanneer ik voor ‘mijn klassen’ mocht staan. Wow wat is dit leuk werk!

Mijn schatjes in de klas

Zoals ik al schreef, vond ik het de eerste paar weken behoorlijk spannend. Ik had geen idee wat ik in bepaalde situaties moest doen. Een goed verhaal voorbereiden, ja daar had ik wel ervaring mee en presenteren voor een groep ook. Maar dit was toch andere koek. Studenten die meer aandacht voor elkaar óf voor hun smartphone hebben dan voor mijn verhaal.

Of studenten die doodleuk pas een kwartier later binnen komen met in hun handen een vers gemaakt broodje. Langzaamaan begon ik elke student steeds meer te waarderen zoals hij of zij was. Zelf was ik ook ooit jong geweest en deed misschien ook niet altijd wat de docent van me verwachtte. Hierdoor ging ik steeds meer van al mijn studenten houden. En nu zijn het stuk voor stuk schatjes.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen al die studenten. De afgelopen maanden heb ik lesgegeven in Marketing. Nu geef ik mijn studenten les in Marktonderzoek. Zelf vind ik het supertoffe vakken. Maar daar denken de meeste van mijn studenten anders over ….

Werken met een grote glimlach

Jeugdig enthousiasme en ambities, een heerlijke cocktail

Natuurlijk zijn daar verschillen in. En nu komt het mooiste …. Dat grote verschil zie ik niet in hoe vaak ze met hun smartphone aan het pielen zijn, of dat ze wel of niet met een koptelefoon op in de klas zitten. Nee dat grote verschil zit ‘m in iets heel anders. Het zit ‘m in de glimlach waarmee ze over hun droom, hun toekomstige bedrijf aan het vertellen zijn. De manier waarop ze al praten over hun bedrijf is aanstekelijk. Het jeugdige enthousiasme in combinatie met ambities is een hele fijne cocktail. Een cocktail die er bij mij voor zorgt, dat ik mijn werk met ontzettend veel plezier doe. Werk waar mijn hart sneller van gaat kloppen en mijn mondhoeken automatisch omhooggaan.

Geboeid van het begin tot het einde

Laatst nog moesten de tweedejaars studenten een presentatie gegeven over online marketing. In hun presentatie moesten ze een concept website laten zien en daarnaast vertellen over met welke online tools zij hun doelgroep wilde bereiken. Een onderwerp naar mijn hart. Aangezien ik pas januari werkzaam ben op de Hogeschool, had ik deze studenten nog geen lesgegeven. Mijn eerste kennismaking was dus direct een presentatie.

Een van de studenten, laat ik haar in dit verhaal Roos noemen, vertelde mij over haar plannen voor een bijzondere sportschool. Vanaf het begin tot het einde boeide zij mij met haar verhaal. Roos bracht haar verhaal met zoveel overtuiging en passie, dat ik haar al in haar sportschool zag staan. Ik vroeg haar daarom wanneer ze echt wilde beginnen of wellicht al begonnen was. De reactie van Roos verbaasde me; ‘over een jaar of 5, of zo. Dan wil ik opengaan.’

Ga voor je passie

Ik geloofde mijn oren niet. Zo’n sterk en krachtig verhaal. Alles had Roos al uitgedacht. Dan nog 5 jaar wachten! Onmogelijk! Uiteindelijk bleek de financiering een struikelblok nog te zijn. ‘Hoe kom ik aan mijn geld, dat ik nodig heb om op te starten. Eerst moet ik nog sparen.’
‘Daar zijn nu banken voor, Roos. Ga als je blieft in gesprek met een bank. Je plan is zo goed. Wachten zou zonde zijn.’ De blik die daarop volgde zou ik nooit meer vergeten. Een combinatie van blijdschap, verbazing en enthousiasme. ‘Meent u dat echt meneer?’ Het leek bijna of Roos me wilde gaan omhelzen.

Haar presentatie die zij daarvoor gedaan had, was ze al helemaal vergeten. In gedachten was ze al weer bij haar bedrijf en dat haar sportschool wellicht eerder open kon gaan dan pas over 5 jaar. Roos bedankte me nogmaals en fladderde toen het klaslokaal uit. En niet alleen Roos was blij …. Zo’n klein gelukzalig moment, zorgde ook bij mij voor een glimlach die een week niet van mijn gezicht is verdwenen.

4 verschillende lunchrooms, een wereld van verschil

Een paar weken later gaf ik les in Marktonderzoek aan de eerstejaars. Dit vak is een van de eerste vakken, waarmee de studenten echt aan de slag gaan met hun eigen bedrijf. Tijdens een van de lessen was het de bedoeling dat alle studenten een aantal onderzoeksvragen gingen formuleren voor een enquête. Een enquête die meer duidelijkheid zou geven over hun eigen bedrijf. Best een lastig onderwerp. Ik kan me daarom goed voorstellen dat de studenten die moeilijk vinden.

In een van mijn klassen heb ik 4 studentes zitten, die allemaal graag een lunchroom willen beginnen. Ik was heel benieuwd naar hun ideeën. Waarom allemaal een lunchroom, wat waren hun dromen daarover en wat maakte hun lunchroom nu anders dan die van hun klasgenoten (en van hun andere concurrenten)? Ook hier was de glimlach die het antwoord gaf. Een van de studentes vertelde vol passie over haar toekomstige zaak. Ze had haar idee opgedaan tijdens haar vakantie in Spanje en wilde dat nu in Nederland gaan uitvoeren. Ik was meteen verkocht. Ik zat er al bijna, lekker te genieten van een fijne lunch.

Werken met een glimlach. Lunchroom, droom of werk?

Werken aan je droom of werken omdat het moet

Bij de andere studenten ging het een stuk moeizamer. Uiteindelijk kwamen we gezamenlijk tot een probleemstelling voor hun onderzoek. Maar de echt passie ontbrak. De eerste student was echt al bezig met haar bedrijf, de anderen deden meer een schoolopdracht. Ik hoop dat de andere studentes in de loop van de studie, ook hun passie gaan vinden. Of het nu om een lunchroom gaat of iets heel anders. Als het maar iets is, waar ze automatisch een glimlach van krijgen.

En hoe zit dat bij jou? Doe jij iets waar je hart sneller van gaat kloppen? Of is het ook iets, waarvan je denkt dat het ‘moet’? Wanneer jij werk hebt waar je enthousiast en blij van wordt, gefeliciteerd! Maar mocht je het idee hebben dat je jouw passie kwijt bent geraakt, dan help ik je graag weer met het vinden daarvan. Samen gaan we aan de slag met jouw dromen, zodat jij ook weer met een grote glimlach met je werk bezig bent.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *